Nyheter 2013

Invintring 2013

Sockerlösningen hälls i foderlådor. Samhällena fick i år endast ca 15 liter eftersom de flesta hade 10-15 kg senhösthonung kvar i yngelrummen. Nu är det bara att hoppas att det räcker.

Invintring

Sockerlösningen körs ut i palltank. Till kuporna bär vi i hinkar och tömmer i foderlådor.
 I år väldigt sent, sista dagarna i september. Men det gick bra.

Även en del drottningbyten den här tiden gick bra.

Lin och oljeväxter vid Tystberga

Oljeväxter

Rybsen hemma tog kraftigt stryk av illlvilliga kålfjärilar som blåste in med västvindar från BAltikum

24 juni Vitklöverblomning

Vitklövern blommade enormt och  gav rikligt med honung och pollen.

Drönarutskärning

En hel del arbete på försommaren med att skära ut drönare. Att hitta höns till alla drönarpuppor är inte det lättaste men hönsen älskar den proteinrika maten!

15 juni

Sommar i ängsmarkerna vid Harlinge

Genomgång av bisamhälle

Samhällena sitter på 10-ramars yngelrum med Dadantramar fyllda med yngel från kant till kant.

4 juni

Snabbt blommade maskrosor och fruktträd över och det har blivit sommar. Johann Lang tog några bilder av mig i bigårdarna. Här från Nynäs slott där jag har 2 samhällen vid trädgården bakom slottet.

Början juni

Snabbt överblommande maskrosfält

23 maj Sättersta

Maskrosblomningen var intensiv men kortvarig

23 maj Nynäs

Almarna i allén vid Ogensjö är döda liksom flertalet almar inom naturreservatet.

12 maj Björkstugan

Så här har dom det väl i Norrland varje år. Allt blommar på en gång och sen är det över och sommar.

Din rubrik

Övervintring

Övervintringen blev ganska så dålig med stora förluster. Bl.a. dog nästan alla 10 samhällena i den här bigården där den härliga blandskogen avverkades under vintern ända intill kuporna. Den störningen klarade inte bina.

Sillen 20 april

På två veckor har sol och värme knäckt nästan alla snö förutom några högar i nordsluttningarna. Tänk vad fort det kan gå. Sädesärlan kom som vanligt den 12 april och nu har vårens första fåglar kommit med tranor, lärkor, starar och bofink och rödhake. Ännu blommar inte sälg eller hassel och bina har inte mycket att göra förutom att äta upp foderlagret.
Islossning är på gång på sjön Sillen.

Nynäs slott 6 april

Vid kusten där Nynäs slott ligger är det mycket snö och det lär dröja innan bina är igång här. Alla samhällena här har en bra övervintring och foder kvar.

Början av april

Vintern håller sitt grepp över sörmlandskusten. Kalla nätter och ca 5 grader och sol på dagarna. Så har det varit nästan hela mars också. Har nu tittat igenom samhällena. Bina har ju nu suttit inne sedan slutet av november men de flesta har mycket foder kvar. Förlusterna är dock stora till delar beroende på att vid en bigård avverkades skogen och en massa bin dog. En annan bigård har drabbats av en hungrig grävling som ställt till  genom att bl.a. välta och sprida ut kupor och ramar.
Snön ligger djup speciellt vid kusten. Vägarna har vinterväglag. Foto 7 april. Dock såg jag en blåsippa vid en bigård.

jan 2013

En ganska så tuff vinter med snö och kyla sedan början av december men med ett varmare uppehåll efter jul. Nu i mitten av januari är det återigen mycket snö och temperaturer ner under 20 minus. Kuporna står upp och förhoppningsvis har bina det bra under de snötäckta taken.
Två av kuporna vid Nynäs

Slutet av maj 2012

Fantastiskt väder under maskrosdraget då bina dragit in 2 skattlådor och fyllt pollensamlarna. Lagom när maskrosen och fruktblommen blommat klart drar kyla och regn ner norrifrån och draget gör nu ett uppehåll. De första drottningarna kryper i kläckskåpet och drönargivarna ska nu ut på station. Säljer nyslungad maskroshonung och nyinsamlat pollen på Bondens Marknad.
Korna har släppts ut vid Harlinge

Sundance pollenfälla

De nyinförskaffade pollenfällorna från USA ger ett rent och härligt pollen och är lätta att skörda. Freddy har sådana till försäljning.
Fällorna skördas bakifrån utan att störa bina.

Början av maj

Äntligen har det varit lite värme och temperaturen har stigit till över 20 grader. Tyvärr är det inte mycket som ger drag just nu, bara lönnen som börjat blomma. Nu väntar jag på maskrosorna! Fodret minskar i kuporna (vågkupan i Enköping hos Klas-Olof har minskat med närmare 2 kg sista veckan) men samhällena ser ganska bra ut. Närmare kusten är det senare och de har inte utvecklats lika bra som längre in i landet.
Vitsipporna blommar och även nån enstaka gullviva har slagit ut. Övervintringen har varit mycket bra och endast ett samhälle dött, pga svält - det fick en påse Apifonda men det räckte bara en vecka sedan var dom döda.

Mitten april

I slutet av mars var det vårkänsla med värme och skönt men .... sedan har det varit bakslag hela tiden och nu den 14 april kom det 1 dm snö och la sig i sälgblommen!
Den 12 april kom dock sädesärlan som vanligt - den verkar ha almanacka. Varje år samma datum. Fodret i samhällena går nu åt även om de någon enstaka dag med lite värme på drygt 10 grader kan plocka in lite nektar och pollen. En nervös tid med minskande vikt - vi behöver värme och drag nu.

14 april nysnö i sälgblommen

Slutet av mars 2012

Vintern varade egentligen bara en månad och i mars nu kommer våren krypande. Snön är i det närmaste försvunnen, sångsvanar och gäss samlas i stora skaror i våtmarkerna och någon enstaka tofsvipa sitter på åkern. Isen ligger fortfarande och tjälen är tjock. Hasseln och alen blommar och i vägkanten har de första hästhovarna börjat lysa, tre veckor tidigare än 2011.
Bina har överlevt vintern, verkar starka och de flesta har mycket foder kvar. Som vanligt finns det samhällen med brist vilka nu får en apifondapåse för att klara sig.

Hasseln blommar. Honblommornas pistiller lyser klarröda medan hanhängena, fyllda med pollen, lyser gula. Hasseln är vindpollinerad men pollenet kan bina tillgodogöra sig nu när det inte finns mycket annat.

Biåret 2011

Här kommer du att kunna läsa om vad som händer i min bivärld under året.
Starten är med en vinterbild som det ser ut nu i januari 2011. Förhoppningsvis mår bina bra under all snön.
Kanske drömmer de om båtresan och sommardagarna på Ringsö, vilka som ska få chansen att åka dit på sommarlov och parning.

Början av april

Snön har nu i slutet av mars försvunnit fort. Sångsvan, gäss och tranor har anlänt tillsammans med en del tofsvipor. Bina verkar må bra men det kan bli brist på foder i kuporna efter den långa vintern. Gäller att kontrollera hela tiden nu.

Honungshuskursen i slutet av mars

Biodlingsföretagarnas honungshuskurs har gått av stapeln med besök hos Dan Levin (bilden), P.O. Gustafsson och Niklas Nyström.

11 april

11 april
Värmen gör att sälgen börjar blomma och hästhovarna börjar lysa gul i vägkanten.
Risken minskar för svält i kuporna men än är det inte dags att andas ut.
En del samhällen får tillskottsfoder.
Isen har nu gått på de flesta sjöar och de första vitsipporna blommar och rödhakarna sjunger. 

Mitten av maj

Mitten av maj. Maskrosorna blommar tillsammans med fruktträd och gullvivor. Ekens löv spricker ut men asken står fortfarande kal. Svarthättan har kommit och även andra insektsätande fåglar men vart tog stararna vägen? Det kom några vid snösmältningen men nu är det tomt på dom!!! Även på de ekologiska gårdarna där de brukar finnas i massor.
Skattlådor på som bina snabbt fyller med den gula maskroshonungen.
De första vårmarknaderna har gått av stapeln och kunderna kommer som flyttfåglarna och fyller på sina tomma honungsförråd. Trevligt med stamkunderna!

Öknaskolan

Öknaskolan naturbruksgymnasium är navet i min biodling.

slutet på maj

Nyslungad maskroshonung på Bondens marknad den 19 maj! Så tidigt har jag aldrig slungat tidigare.
Kan även sälja årets första pollen, mest maskros med inslag av fruktträd.
De första drottningarna kryper nu och samhällena mår bra även om draget gjort ett smärre uppehåll i och med lite kallare och regnigare väder.
Maskrosblom på Nynäs. Gav ett överskott av guldgul honung.

Nynäs slott

Vid Nynäs slott sattes ett par kupor upp i slottsträdgården. De här nyanlagda trädgårdsodlingarna är väl värda ett besök liksom slottet och markerna runt omkring. 

Avläggare

Avläggare får äta sig kraftiga på oljeväxtdraget. Massor av avläggare gjordes under säsongen för att komma tillbaka efter de tidigare årens förluster.

Årets skörd

En kupa med lågnormal har jag kvar för att kunna ladda observationskupan till marknaderna. Den står hemma på tomten och drog in en försvarlig mängd honung på mer än 100 kg i HLS-ramar.

sommar och höst

Ja som ni har sett blev det inte så mycket av nyheter efter det här beroende på en massa jobb hela sommaren och hösten. Ljunghonungen tog massor med tid i anspråk liksom höstmarknaderna.
Massor av ljunghonung ska igenom Sjöliesen och vidare från slungan till silning och ympning. Ett hästjobb som inte är klart än i slutet av november!

Bisäsongens slut

Drönarsamhället från Ringsö tas hem och båten tas upp i mitten av oktober.