Pollen insamlat av bina i maj och juni från ekologiskt odlade marker, skog och äng.
Bina samlar proteinrikt pollen till sitt yngel då de samtidigt hjälper örterna att föra över pollen från den ena blomman till den andra. Nektar, som består av enkla sockerarter, främst glukos och fruktos samlar de till ” bränsle”.
Pollenet samlar de i sina ”byxor” som klumpar vilka biodlaren kan samla in med hjälp av en pollenfälla.
Pollen innehåller högvärdiga proteiner, vitaminer, mineraler och spårämnen. Pollen innehåller också fleromättade fettsyror. Andelen aminosyror i pollen ligger på 15-30% vilket innebär att 20g pollen är tillräckligt för en vuxen pesons hela dagsbehov. 100g pollen innehåller lika mycket proteiner som 1/2 kg nötkött men i en för kroppen mer lättillgänglig form.
Det bästa pollenet bör ha samlats in från så många olika växter som möjligt från bl.a. fruktträd, kastanj, klöver och maskros. Varje blomma har ett artspecifikt pollen med en egen färg och smak. Maskrospollen är orange, fruktträd gult eller gulbrunt. Vitklöver brunt. Åkerböna grått. Kastanj är klarrött men blir mörkt vid torkning. Multipollen innehåller pollen från en rad olika växter.
Denna produkt är helt naturlig. Det enda som gjorts är att pollenet har frysts och rensats.
Vad är polllen bra för?
Antioxidanter. Pollen innehåller många olika antioxidanter, skyddsämnen för kroppens celler.
Klimakteriebesvär. Lindring av svettningar, vallningar, nedstämdhet, sömnsvårigheter mm
Kolesterolsänkande. Pollen har en viss kolesterolsänkande effekt vilket kan förklaras av att det innehåller växtsteroler.
PMS Kan motverka besvär före mens. Starkast effekt på irritation och kort stubin, svagast på depression.
Prostataförstoring Pollenpreparat är godkända som naturläkemedel mot vattenkastningsproblem vid godartad prostataförstoring.
Prestationshöjande Stärkande medel vid trötthet och svaghetskänsla och vid nedsatt aptit. Förbättrar syreupptagningsförmågan och minskar bildningen av mjölksyra.
Pollenallergi
.
Pollen insamlat av bina har även effekt på pollenallergi. Man ska då börja en kur på hösten med att äta bara något ”korn” varje dag under en vecka, två korn dagligen under vecka 2 o.s.v. upp till en tesked. Får du en reaktion så gå tilbaka till en lägre dos. När våren och pollenallergisäsongen sätter igång igen har pollenallergin i många fall reducerats påtagligt.
Varför färskt, fryst pollen?
När pollen torkas, vilket är det vanligaste sättet att konservera det, försvinner mycket av de ”goda” bakterierna, det blir smaklöst och pollenets färger försvinner till en del.
Pollen innehåller bara 8% vatten och när det fryses sker ingen sprängverkan på pollenkornen samtidigt som oxidationen upphör. Det frysta pollenet klumpar inte ihop sig utan man kan ta det direkt från burken i frysen. Frysningen stoppar också bakterietillväxten utan att döda bakterierna.
Genom att bara ta fram den mängd som man kommer att äta under några dagar så får pollenet rumstemperatur och mjölksyrebakterierna lever upp igen. Lämplig mängd pollen är en dessertsked, ca 15 g, om dagen som antingen äts tillsammans med färsk frukt, i juice eller på yoghurten.
Det färska, frysta pollenet ska förvaras i frysen!
Det bästa pollenet är ett multipollen som bina samlat in från många olika växter, helst från ekologiska marker.
Det bästa pollenet är ett multipollen som bina samlat in från många olika växter, helst från ekologiska marker.