Calle Regnell och Freddy Duwe var med och ledde kursen
Här följer en sammanfattning hur vi arbetade på kursen 25-27 mars 2011. BF genomförde då Stora honungshuskursen, en 3-dagarskurs med Öknaskolans naturbruksgymnasium som bas. Kursledare var undertecknad samt Freddy Duwe.
Till vår hjälp hade vi under hela tiden Calle Regnell för att kunna besvara frågor om branschriktlinjer och Säker honung. Kursen vände sig främst till yrkesbiodlare med mellan 100-400 samhällen eller med siktet inställt
på detta, därav kursnamnet. Bland deltagarna fanns också flera med färre antal samhällen men som var på gång att expandera och bygga om eller nytt.
Kursupplägget utgjordes av en blandning av teori i sal och
studiebesök hos yrkesbiodlare i Sörmland och Uppland. Vi startade med en teoridel om tankegångar om honungshus där var och en redogjorde för sina framtida planer och problem. Calle Regnell startade med genomgång av Säker
honung varefter vi gjorde det första studiebesöket i Öknaskolans honungshus. Till vår hjälp hade vi nu en lista över allt vi skulle tänka på vad gäller honungshusets uppbyggnad och innehåll. Denna lista
följde sedan med vid våra studiebesök hos P.O. Gustafsson, Dan Levin och Niklas Nyström. Under det avslutande passet på söndagen skapade vi ”det ideala honungshuset”, en inte alltför lätt uppgift med deltagarnas
skiftande målsättningar och förutsättningar. I nedanstående redovisning har inte speciellt många detaljer tagits med eftersom en beskrivning av detta slag skulle omfatta utrymmet i en större bok.
Honungshuset
Biodlarens honungshus är ett av de viktigaste redskapen för en rationell hantering av honungen och uppbyggnaden och utförandet är väsentligt för ergonomin, effektiviteten, ekonomin samt slutresultatet med en fin
honung.
Lars Erik Björkherm skrev i Gadden 2004-1: ”Renovera inte fel lokal” och fortsätter ”Många av oss börjar i en mycket enkel lokal för att senare kunna renovera den. Se upp med var
du startar din renovering. Lokalen skall senare godkännas av Miljö- och hälsoskyddsförvaltningen i din kommun. Då måste du kunna uppfylla kraven som ställs på ditt honungshus. Det skall antingen klassas som livsmedelslokal
eller så får du ett s.k. paragraf 16-tillstånd. Renovera i rätt lokal är rådet!”
Ett bra sätt att börja planeringen av honungshuset är att tänka igenom arbetsgången. Från bigården
kommer biodlaren hem med bilen full av lådor. Om något är trasigt skall det till snickeriet för lagning. Fulla lådor bör helst kunna lastas av trave för trave vilket enkelt går att ordna med en handstaplare. Travarna
skall kunna köras direkt till slungrum eller till värmerum före slungning beroende på vilken honungstyp man har. De slungade ramarna skall kunna sorteras och fula ramar gå till smältning och övriga ut till bigården
igen. Den slungade honungen går vidare till klarning, ympning för att sedan gå till kylrum och därefter till tappning.
Att tänka på och diskutera
Tänk först igenom arbetsgången. Från bigården kommer du hem med bilen full av skattlådor.
Vad händer sedan?
Honungshuset
Avlastning, lastbrygga, ramp
Golvyta
Golvtyp, trösklar, halkskydd vid slungning
Väggar
Tak, takhöjd
Belysning
Dörrar
Bitömning, bitätt
Logistik lådor från
avtäckning, slungning, utrensning av fula ramar, till lager el. åter bigården.
Pallhantering
Lyfthjälpmedel
Vatten och avlopp
Disk och diskrum
Ventilation, från- och tilluft
Slungrum
Temperaturreglering
Lagring av skattlådor före slungning
Vaxmott
Värmning av skattlådor
Avtäckning
Vattenhaltsmätning
Avfuktning (se Norgereportage
i Gadden)
Slungning
Ramställ
Silning
Tankar för klarning och ympning
Kylning, värmning av tankar
Pumpar
Sump, nivåreglering
Vaxhantering avtäckningsvax
Rengöring
Kylrum
Värmerum,
Tappning, tapprum
Speciella lokaler
Pallhantering
Blandningstank
Tapputrustning
Tapplinje
Burkar glas/plast
Lyfthjälpmedel för glaspall
Etikettering
Bäst före
Lagerlokaler, temperatur
Vaxhantering
Ursmältning gamla ramar
Snickeri
Övrigt
Pentry, toaletter, tvättmöjligheter mm
Skyddskläder
Första hjälpen, brandsläckare
Säkerhet slungning, el mm
Farliga ämnen, förvaring, produktblad
Anteckningar slungning, tappning mm
Egenkontroll
P.O. Gustafsson
Vårt första studiebesök gick
till P.O. i Uppland. P.O. är känd för de flesta som en föregångsman inom yrkesbiodlingen med dryga 500 samhällen och en honungshantering som hör till spjutspetsarna i landet. P.O. har arbetat mycket utomlands och tagit med
sig och förverkligat idéer i sitt arbete här hemma. Hans slunglinje av australisk modell var den första av sitt slag i landet och i kombination med en vaxhantering med en Spinomel är detta ett rationellt honungshus med stor effektivitet.
Vi försökte följa punkterna ovan vid studiet av honungshuset men några detaljer från vårt studiebesök går jag inte in på här. Mer uppgifter kan ni hämta på P.O.s hemsida som finns som länk
på BFs hemsida (Beeman.se).
Dan Levin
Vårt nästa studiebesök gick till Dan utanför Björnlunda. Dan har en biodling på drygt 300 samhällen och hyr en stor och ändamålsenlig
lokal för sitt honungshus. Dan arbetar med en knivavtäckare, nisselåda och ett par slungor och honungen pumpas upp till mjölktankar för vidare hantering. Det hela är kanske inte i samma storstilade form som hos P.O. men så
har Dan inte heller arbetat lika länge med uppbyggnaden av sin biodling och honungshantering. Dan är medlem i Landskapshonung och tappar honungen själv.
Dan lämnade ut sin inventarielista vilken kan vara av intresse för fler
att ta del av. Vad kostar inredningen av ett honungshus med hans förutsättningar? Kostnaden slutar på drygt 639.000 kr.
Niklas Nyström
Vårt avslutande studiebesök gick till
Niklas Nyström yrkesbiodlare med ett 70-tal samhällen och med mer minimalistiska lokaler och utrustning. Centralt i det lilla honungshuset står en hjulslunga. Niklas är rel. ny yrkesbiodlare och håller på att komplettera utrustningen
i takt med behov och resurser. Han tappar honungen själv och säljer även i en liten gårdsbutik.
De fyra studiebesöken, inkl. Öknaskolan, gav en bred bild av hur ett honungshus kan byggas upp och vilka hänsyn
man bör ta. Det ideala honungshuset får var och en dock skapa själv utifrån sina förutsättningar men kursen gav ett bra underlag för tankar och reflektioner. Calle Regnell stod hela tiden till disposition för att svara
på frågor om Säker honung.